Från botten till toppen: Sven-Olof Johanssons otroliga resa från Sveriges fattigaste till miljardär

Lyssna på av avsnitt 24 av Investera på höjden via spelaren eller via Apple Podcast alternativt läs en kortare version av intervjun nedan.

Missa inte uppföljningsavsnittet nr 81 som spelades in under 2022 med mer aktuella reflektioner.

Under 1990-talet ansågs han vara fattigast i landet, men nu hör han till de mest förmögna. Sven-Olof Johansson hävdar dock att pengar aldrig varit hans huvudfokus.

Historien om Sven-Olof Johanssons återhämtning under 90-talets ekonomiska kris är en av de mest anmärkningsvärda inom näringslivet. Med fastigheter värda över tio miljarder kronor vid krisens början, varav åtta miljarder var lånade pengar, stod Johansson i en prekär situation.

"Efter krisen med allt som hände så var mitt personliga utgångsläge ett negativt kapital på två miljarder", säger Sven-Olof Johansson.

Det intressanta är inte bara omständigheterna, utan vad man lär sig av att klara sig igenom sådana svårigheter. Trots omständigheterna gav bankerna Johansson utrymme, vilket till slut ledde till att han kunde fortsätta sin karriär inom fastighetsbranschen. Johanssons lärdom?

"Ingen situation är så hopplös att den inte går att komma tillbaka ifrån om du bara är beredd att lägga ned all energi som krävs för att komma tillbaka. Och har du gått igenom en kris så kan du också skilja på det som är viktigt och mindre viktigt."

Johanssons första erfarenhet av entreprenörskap kom när han arbetade i en sport- och TV-butik med sin pappa.

"Jag tror det är jätteviktigt att växa upp i den typen av miljö där det inte finns obegränsat med kapital, och där det ibland går bra och ibland lite sämre, där du hela tiden är mån om att dina kostnader är mindre än dina utgifter", säger han.

Därefter ägnade sig Johansson helt åt entreprenörskap, med bara en anställning i livet innan han fördjupade sig i fastighetsmarknaden under 1980-talet, lockad av möjligheten att göra affärer med stor belåning.

"Då var det ju en inflationsekonomi. Kunde du bara hitta en fastighet där du fick ett hyggligt cashflow så var det en bra affär, även om en normalränta under 1980-talet var kanske 8 till 9 procent på ett fastighetslån. Men då gick det också att hitta många bra affärer."

Ett par decennier efter finanskrisen och hans tid som en av Sveriges fattigaste, förvaltar nu Johanssons bolag Fastpartner fastigheter värda över 22 miljarder kronor. Han är en av landets mest erfarna inom fastighetssektorn och ser positivt på framtiden trots marknadens skiftande förhållanden.

"Vi har två faktorer som är viktiga. Hur ser finansieringsmöjligheterna ut? Och hur ser det ut konjunkturellt? Konjunkturellt har vi bromsat in ganska ordentligt och vi har nog toppat ur på hyressidan. På räntesida, genom att konjunkturen bromsar in, så kommer centralbankerna se till att det finns väldigt mycket likviditet och billigt kapital, så på räntesidan ser det nog bättre ut än det gjort tidigare", säger han.

Johanssons eventuella oro gäller den sociala oron som uppstått globalt på grund av stora förmögenhetsförändringar. Men inför en eventuell ny kris känner han sig redo.

"Jag har ju inget annat att göra, så det skulle jag nog inte tveka inför."


Behöver du lån genom att belåna en fastighet - klicka här!

Vill du investera i fastighetslån tillsammans med oss? Klicka här!